Scott Residence, Portland Oregon

6 05 2010

Architect: Scott and Edwards Architecture
Completed: 2004
Award: AIA Craftsmanship and IIDA Interior Design Award

The Scott residence expresses and captures all four seasons of the year within a multilevel structure, while maintaining a comfortable living environment. According to Sid Scott “The idea was to build a house with honest materials and a lighting saving function.” Honest materials include wood, steel and glass. All materials are aesthetically pleasing as well as structural. Large windows facing north and south allow natural light to illuminate most common areas, assisting in energy savings.

Based on its geographical location, the house is orientated south to receive maximum sunlight. Its design is based on two separate rectangular boxes connected by a breezeway. The first floor, box one, includes a one-car garage and a kitchen space. Adjacent to this section, box two includes office space and a great room. The private living spaces are located on the second floor between box one and box two. The windows facing north and south flood the space with natural light while capturing views of Mount Hood. The natural sunlight penetrates enough levels of luminance into the living room, kitchen and stair case, creating visual stimulation and a productive environment for building occupants. Residents can approach daily activities around the house without need of artificial light.

The use of honest materials and efficient lighting design embrace the Scott Residence to obtain a sustainable and comfortable family environment with a convenient energy savings plan. The house takes advantages of simple materials to achieve an efficient home within a modern architectural style.

Advertisements




Audrey Jones Beck Building, Houston Museum of Fine Arts

5 05 2010

Architect: Rafael Moneo
Lighting Designer: Fisher Marantz Stone
Civil Engineer: Ulrich Engineers
Client: The Museum of Fine Arts
Location: Houston, Texas
Completion: March 2000

The museum incorporates a series of light monitors that provide natural light to every gallery space on the second floor including the central foyer which contains the escalators. Walking through the museum, one experiences the changing characteristics of the light due to the different types of monitors. In one of the transitional spaces, there is a great example of the light bouncing off of the wall and a window casting a dynamic reflection. Although one attends a museum for the art, it is difficult to ignore the quality of light and its many characteristics.





Bishopsgate and Broadgate Towers

5 05 2010

Architect: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)
Developers: The British Land Company Ltd.
Structural and Mechanical/Electrical Engineer: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)
Contractor: Bovis Lend Lease
Location: 201 Bishopsgate, London, United Kingdom
Completed: May 2008
Project Awards: Project Awards2009 | CTBUH | Best Tall Building Europe | Institution of Structural Engineers | Award for Commercial or Retail Structures: Commendation | LABC | Best Commercial Building: Over £1M | London District Surveyors Association | Building Excellence Award: Best Commercial Project | London District Surveyors Association | Building Excellence Award: Best Structural Engineering Innovation | AIA – Chicago Chapter Unbuilt Design Award: Honor Award

Description: Skidmore, Owings & Merrill built a pair of award winning, sustainable structures – 201 Bishopsgate and the Broadgate Tower. The Broadgate Tower stands 35 stories tall and 201 Bishopsgate stands 13 stories tall. 201 Bishopsgate is triangular in plan with a central atrium. The two buildings are connected by “canted glass roofs over a seven-story galleria”. Both boast an energy savings of 30% a year for the life of the buildings and emit 40% less carbon dioxide as opposed to buildings of the same scale. Both buildings are visually expressive of their structural system of cross bracing stainless steel cladding and sheet glass. The glass brings the structures to life through the play of light, reflections and shadows. Although wrapped completely in glass, it minimizes solar heat gain and retains cool air with the use of high performance glass. Adding to the sustainable features, it relies on motion activated lighting controls to light those spaces that are occupied when the day lighting levels are low.





Donald Bren School of Environmental Science and Management

4 05 2010

Architect: Zimmer Gunsul Frasca Partnership
Laboratory Consultant: Earl Walls Associates
Mechanical/Electrical Engineer: Flack & Kurtz Consulting Engineers
Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers
Civil Engineer: Penfield & Smith
Landscape Architect: Wallace Roberts & Todd
Acoustics: McKay Conant Brook, Inc.
Owner: University of California at Santa Barbara
Location: Santa Barbara, California
Completed: 2002
Platinum LEED Certified

The Donald Bren School of Environmental Science and Management is a great example of contemporary day lighting design. The building not only provides an example of contemporary sustainable approaches, it is also teaches sustainable design to the students that attend it.
The building follows a hybrid approach to sustainability. It uses natural lighting as much as possible and supports the rest of the lighting needs with energy-efficient fixtures, bulbs, and movement sensors wherever possible. Taking advantage of the moderate climate, the office wing has no air conditioning and instead relies on flow-through ventilation with operable windows. The building takes advantage of its location next to the ocean by providing day lighting options that also serve as incredible views.
The building is filled with windows for ample daylighting. The zig-zag shape of the north face allows for cross ventilation. The courtyard reduces the building’s heat gain. The amazing thing about Bren Hall is that using sustainable materials and methods, it is estimated to have only added 2% to the total building cost which will quickly be recovered with its 50% reduction of operating costs. This example proves to opponents of sustainable design that building green makes environmental as well as business sense.





The Modern Wing, Art Institute of Chicago

4 05 2010

Design Architect: Renzo Piano Building Workshop in collaboration with InterActive Design Inc.
Civil Engineer: Patrick Engineering Inc.
Electrical Engineer: Jose de Avila and Associates
Engineer: Ove Arup
Services Engineer: Ove Arup and Sebesta Blomberg
LEED Consultant: Carter Burgess
Client: Art Institute of Chicago
Location: Chicago
Completion: May 2009
Gross internal floor area: 25,000 m²
Total cost: $294 million for design and construction

The lighting system that Renzo Piano used for the the Modern Wing is the “flying carpet” roof. This is smart and interesting method allowing for changing light levels in the galleries to account for the already natural light filtering in from the roof. The green lighting system provides optimized viewing at all times while still using the least amount of energy. Piano addressed that concern by hanging a 216-foot-wide “flying carpet” canopy over the glazed roof of the Modern Wing’s east building to filter light and eliminate the threat to the art. This sunshield, supported by steel bracings above the museum’s third-floor galleries, is composed of thousands of extruded aluminum “blades” precisely angled to collect and redirect natural light from the north and filter out the dangerous and more intense southern light. He also added screening and computer-adjusted electrical lighting achieve the ideal combination of appropriate lighting, reduced electrical expenses, and art preservation. All of this contributed to the Modern Wing, which opened last May, achieving LEED Silver certification.





Taubman Museum of Art

4 05 2010

Architect: Randall Stout Architects, Inc.
Location: Roanoke, Virginia
Completion: November 2008

As you enter through the museum, you encounter the lobby’s atrium which is characterized by the transparent materials that allows diffused light to penetrate within the space. The architectonic features that create the design of the museum brings a unique form and captures the landscape around it. The collaboration of the elements add a diversity of colors that originate from the sky and the surrounding environment. The numerous angular exterior walls support the steel roof structure and the materials that surface cement fiber panels. Within the interior walls, the distinction of gray limestone not only creates a space but enhances the experience of the space within the museum. This is achieved by using a variety of forms and textures that are brought from the local region’s caverns, cliffs, and rivers.
Sustainable design components such as daylighting, passive solar, thermal conserving envelope, and technologically advanced building management systems become one within the building design. On the south side of the building, the glass is filled with light-shelves that create natural light to penetrate within the atrium. Within the building, clerestories on the second level shelters the natural daylighting within the offices.





Government Canyon Visitor Center

4 05 2010

Architects: Lake Flato Architects, Robert Harris, FAIA, LEED-AP Roy Schweers
MEP Engineers: David Mitchell, Encotech Engineering Consultants, Inc.
Structural Engineer: Chuck Naeve, Architectural Engineers Collaborative
Civil Engineer: Jessica Zembala, Pape-Dawson Engineers, Inc.
Lighting Designer: Charles Thompson, Archillume Lighting Design
Landscape Architect: William McDonald, Texas Parks and Wildlife Department

The Government Canyon Visitor Center was designed by Lake Flato Architects and built in 2005. The complex was drafted as a park center in Helotes for Texas Parks and Wildlife on the Edwards Aquifer. The buildings feature an open air design that reinforces the notion of low-impact human contact with the land. Inherent to this open design is the efficient use of daylighting. All of the buildings are arranged on an east-west axis, allowing the fenestration areas to lie on the north and south walls. Properly shaded, these north-south window and door openings allow full penetration of light into the narrow buildings from multiple sides. This careful positioning allows 90 percent of the structure to be lit by the sun. The proficient natural light supports the resource-economic model on which the Government Canyon Visitor Center was established.